הפרישה היא אחד האירועים הדרמטיים ביותר בחייו של אדם. מעבר למשמעות הכלכלית של הפרישה, לאירוע הזה יש גם משמעות פסיכולוגית חשובה. בשלב הפרישה, אנשים עוברים פאזה בחיים, אחרי שנים ארוכות בהן עבדו קשה והלכו לעבודה יום יום, וכעת הם יכולים סוף סוף ליהנות מפירות עבודתם ולעשות לעצמם ולביתם. על כן, כאשר מדברים על תכנון פרישה, חשוב להתכונן אליו מכל כיוון – כולל ברמה הרגשית. לצד זאת, יש כמובן את התכנון הכלכלי שכל אדם אחראי צריך לעשות.
ככל שמתחילים מוקדם יותר – מצליחים יותר
תכנון פרישה כדאי להתחיל ולעשות כמה שיותר מוקדם. בשנות ה-20, לאחר סיום השלב הראשון של החיים הצעירים, שבדרך כלל כולל 12 שנות לימוד, שירות צבאי, לימודים אקדמיים וגם קצת הנאות פשוטות כמו טיולים בעולם, אנשים מתחילים לעבוד באופן קבוע.
זה נכון שבשנים הראשונות של חיי העבודה, אנשים לא כל כך נוטים לחשוב לטווח הרחוק, וחיסכון, בטח שלא חיסכון לפנסיה, לא ממש נמצא בראש מעיניהם. עם זאת, רצוי להתחיל לחסוך כמה שיותר מוקדם, משום שכאשר מפקידים כסף לחיסכון לפנסיה, הוא בעצם מייצר עוד ועוד כסף ככל שעובר הזמן.
רמת סיכון
ניהול נכון של החיסכון לפרישה מגיל צעיר יכול כאמור למקסם את החיסכון, משום שמדובר על קופה מוצמדת למדדי שוק ההון, שעובדת אחרת מחיסכון רגיל. הכסף שלכם מוצמד למדדים של שוק ההון, מה שאומר שאתם יכולים להרוויח באמצעותו עוד כסף באמצעותו עוד כסף, שישרת אתכם עם פרישתכם בבוא היום.
ההמלצה היא שחוסכים בגיל צעיר יפקידו את הכסף לחיסכון בקרנות בעלות סיכון גבוה יותר יחסית. זאת מכיוון שגם אם שוק ההון לא יהיה מוצלח באותן שנים ראשונות, יהיה מספיק זמן לשוק להתאזן, וכך ניתן לגרוף רווחים מקסימליים. ככל שתתקרבו לגיל הפרישה, מומלץ יהיה לעבור לאפיקים בהם רמת הסיכון נמוכה יותר.
האם אפשר לעבוד גם אחרי גיל הפרישה?
גיל הפרישה בישראל עומד על 67 בקרב גברים, ובקרב הנשים הוא עולה בהדרגה מ-62, כך שבשנת 2032 הוא יעמוד על 65 שנה בסופו של דבר. רבים מהעובדים שמתקרבים לגיל פרישה לא רוצים לפרוש, משלל סיבות. אנשים רבים אוהבים את עבודתם ואת מקום העבודה שלהם, והפרישה לא קורצת להם במיוחד.
בעבור חלק מהאנשים, השיקול הוא כלכלי, כלומר הם רוצים להמשיך לעבוד כדי להרוויח ולצבור עוד חיסכון לפני הפרישה שלהם. כל עובד שמעוניין להמשיך ולעבוד לאחר גיל הפרישה, זכאי לקבל שימוע אצל המעסיק.
איך עושים תכנון פרישה מושכל?
במרבית ממקומות העבודה, ובפרט במקומות עבודה שמעסיקים עובדים רבים כמו במשרדי ממשלה, יש סדנאות רבות לתכנון פרישה.
פנו לאיש מקצוע
ההמלצה הטובה ביותר עבורכם, אם אתם מתקרבים לגיל פרישה, הוא לפנות ליועץ מקצועי שמבין בתחום.